måndag 20 februari 2012

Tårtpyssel.


Sådär..nu har kalaset varit och tårtan är redan uppäten. Men, så klart måste jag ju uppdatera och visa vad jag gjort för en tårta.

Eftersom Emilias favvo är Iggel Piggel i sagan "In the night garden" så blev det så klart den figuren som fick vara i fokus. Jag stal idén ärligt från internet men tillverkade den själv. Inser att sockerpasta är ett så UNDERBART material att jobba i. Nästa gång kanske man kan avancera lite :)

Innehållet i tårtan bestämdes dagen innan och bestod av följande:

Botten: Mandelmass/ Chokladkaka
Lager1: Körsbärsmarmelad som gav lite syra
Lager2: Chokladbavaroise
Lager3: Digestivekross blandat med yoghurt
Lager4: Yoghurt/Citronbaraoise



Nästa gång ska jag nog skippa digestivelagret, byta plats på det mörka och det ljusa lagret för syns skull och sätta en klick bavarois i mitten av körsbärslagret för syns skull när den skärs upp. Tårtan blir nog lite fastare då också.

Recepten följer nedan:
Botten:
200 g mandelmassa
2 st ägg
2 msk kakaopulver

1 Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant 22 centimeter i diameter.
2 Riv mandelmassan grovt.
3 Blanda ägg, mandelmassa och kakaopulver till en jämn smet.
4 Häll smeten i formen och grädda kakan på 175 grader i 15– 20 minuter.
5 Låt kakan svalna i formen.

Chokladbavaroise:
Recept finns här: Recept.nu

Yoghurtbavaroise
2 1/2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl socker
4 st äggulor
1 st vaniljstång
2 st gelatinblad
2 1/4 dl vispgrädde

1 Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop äggulorna och sockret. Skär
vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.
2 Värm försiktigt upp (men koka inte) matlagningsyoghurten med vaniljfröna. Häll den
varma yoghurten över äggulevispet och häll därefter tillbaka allt i kastrullen.
Låt sjuda ett litet tag utan att koka.
3 Tvätta och riv rint skalet av en halv citron.
4 Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinet i krämen och rör om.
5 Blanda ned citronskalet och smaka ev med en knivsudd citronsyra.
Låt svalna helst på isbad ordentligt och glöm inte att röra runt ibland.
6 Vispa under tiden grädden och vänd ner den i den kalla yoghurten.
Häll i formen på tårtan. Ställ kallt i några timmar.

Man måste göra tårtan i omgångar. För varje lager måste svalna och stelan. Sedan kan man hälla på nästa lager. Varje lager för sig tar inte så mycket tid men tillsammans gör det det. Så gör den gärna dagen innan och dekorera samma dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar